Lil Panda
Allahumma bariklana fi Ramadan
Friday, 3 June 2016 • 06:26 • 0 comments

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

بسم الله الرحمن الرحيم


MashaAllah sisturr lama gila tak update ann. Sedar tak sedar dah form 4 dah kite ni. Hahahah. Tua dah wehh. Ingat lagi time zaman hingusan dok pulun edit blog. Post entry entah apa apa. Tak matured sungguh. Sekarang dah matured . Hahahaha. Matured sangatkan. Alright. Just nak gitau. Hayati Rosdi tak pindah mana mana. Stay di Al-Irshad. Bumi Barakah gaiss. Ambik Aliran Sains. Fuyooo macam terer sgt. Hahahaha. We'll see it. Byk kali kata nak pindah kelas ikhtisas sebab nak drop edmet. Tapi smpai sekarang dak. Hahaha. Seems like dah boleh go on dgn flow dia. Makin lama makin susah. Tapi malangnya makin lama makin malas. Haa acena tu?

Well 2 days more nak Ramadan . Fuyoo macam tak caya. Rasa macam baru masuk sekolah. Duduk blok form 4. Belajar silibus form 4 yang susah namatey tu. Hahaha. Hiperball sungguh. Gais, gais what's your preparation for Ramadan. Acewah bajet cakap omputih. Hahahahaha. Lol suka hati la!

Orang kata :

Jangan jadi hamba Ramadan

Well it's true what . Hahaha. Broken gila eng hang. Cenna istilah hamba Ramadan ni?

Hamba Ramadan ni means kita jadi baik just because of Ramadan. Time Ramadan ja kita baik. Time Ramadan ja solat. Time Ramadan ja baca Quran. Time Ramadan ja zikir, Time Ramadan ja jadi malaikat.

Habis Ramadan . Fuhh jadi setan. Eh eh dak. Over sgt tu. Jadi kurang baik. Haaa sopan sikit.

Well said, nak gapai tahap muttaqin memang susah . Oh sebelum tu nak habaq. Peringkat peringkat kita dalam islam.

1. Muslimin - Sekadar bergelar orang Islam.
2. Mukminin - Uish uish dah upgrade . Mukmin weh . Tahap ni pun susah nak capai
3. Muhsinin - Kata dasar dia ihsan. 
4. Mukhlisin - Kata dasar dia ikhlas
5. Muttaqin - Tahap yang paling tinggi. Tahap ketaqwaan. Taqwa tu gapo? Taqwa means takut kepada Alla. Buat yang Allah suruh . Tinggal yang Allah larang. Pahe dok?

Rasa kita kat fasa mana? Moga moga tergolong dalam fasa paling hebat la. Muttaqin. Tu target kita. 

Ok balik kepada topik tadi. Nak capai syurga, kita takleh jadi baik sekadar bermusim. Kalau jadi baik sekadar bermusim . Iman kita belum cukup teguh la maknanya sebab kita susah nak istiqamah.

Memang susah nak istiqamah. Susah sgt. Pernah ada sorang ukht ni bagi tazkirah. Dia kata cenni

Kalau tak mampu buat semua, jangan tinggal semua.

Means kalau kita tak mampu nak khatam quran time Ramadan . At least kita tak tinggal satu muka sehari. Tak satu muka, setengah pun jadi. Tak setengah .. Err. Buat la tera mana mampu. Boleh kan?
Boleh. InshaAllah boleh. 

Baik kawang kawang. Eh hudus sangat bunyi dia. Hahaha. Kawan kawan.  Cek baru balik keyyel saja nak habaq ahahaha. Tadak aih. Nak habaq menda lain ekceli.
Ni nak habaq. Berusahalah gapai lailatul qadr. Well gais. Kita selalu sebut 'malam lailatul qadr'
Weh laila tu malam kot. 

Malam lailatul qadr = Malam malam qadr

Hahahaha. Suka hati la nak sebut apa pun. Takyah gaduh.

Emm emm nak habaq apa lagi tah. Haa posa elok elok. Ceit bajet mcm ada org baca blog aku. Puihh. Hahahaha. Kebajetan Kesangatan . Ok gais . Saja nak menyelit. Gambar kite pergi keyyel . Hahaha. Pulun giler namateyyy.






Dah la tu ann sikit sikit. Tergoda kang susah mak ayah aii. Hahahaha. Maigodd perasannya.





I might never be a good writer but apparently I wrote from my heart



Diary About Link Stuff




Template By: Umi Humaira
Big helped: Wana
Le Boss: Hayati Rosdi